Darm Microbioom Plus Ontlastingtest

Wat is een microbioom?

In onze darmen leven vele soorten bacteriën. Microbioom is een verzameling van alle bacteriën in je darmen.

Een gezond microbioom zorgt voor een gezond lijf. Wanneer er sprake is van een onbalans, kan je allerlei klachten krijgen. Of ontstaan er zelfs ziektes, denk bijvoorbeeld aan: metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire ziektes, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen.

Wat wordt er getest?

De microbioom test maakt gebruik van verschillende parameters, zoals de EPX, een indicator voor mogelijke (voedsel)allergieën en/of voedingsovergevoeligheid. Een andere parameter is de Bèta-defensine, dat informatie geeft over de afweerreactie in de darmen en indirect ook over belastende factoren in de darmen.

De microbioom plus ontlasting test omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA, EPX, Bèta defensine en zonuline in de ontlasting. Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

Aanvragen

Ik kan me voorstellen dat bovenstaande informatie misschien nog vragen oproept. Dat geeft niet. Daar ben ik voor en daar kan ik je mee helpen. Wil je een micobioom plus ontlasting test aanvragen? Neem dan contact met mij op.

De test is geschikt voor personen van 8 jaar en ouder. De resultaten dienen als basis voor individuele therapie en is geen vervanging voor reguliere zorg.